Αυτοψία με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για το “καλάθι του νοικοκυριού”

Με αφορμή την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στο Ηράκλειο για τα εγκαίνια του data center της Lamda Hellios Heraklion 1 στην πόλη μας, αδράξαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε δυο αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσουμε από κοντά αν και εδώ λειτουργεί η ιδέα “καλάθι του νοικοκυριού”.

Αυτοψία με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για το “καλάθι του νοικοκυριού” admin

Οι εντυπώσεις ήταν, πέραν από κάθε προσδοκία, ενθαρρυντικές!!!

Δεν θα πούμε ότι το μέτρο, από μόνο του, νίκησε τον πληθωρισμό και θα πανηγυρίζουμε.

Θα πούμε όμως ότι προσθέσαμε άλλο ένα αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα μας για να φρενάρουμε τον πληθωρισμό και να ανακουφίσουμε, στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, τους πιο ευάλωτους και αδύνατους συμπολίτες μας.

Το “καλάθι του νοικοκυριού” ξύπνησε τον ανταγωνισμό. Και αυτή είναι η πεμπτουσία της ιδέας.

Το μέτρο, δεν λειτουργεί απλά ως ανάχωμα στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, πέραν των ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά. Δημιουργεί ένα χώρο στα σούπερ μάρκετ όπου οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία αγαθά και η προτίμηση τους σε αυτά έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προσφορών για προϊόντα εκτός καλαθιού.

Ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος διαπιστώνει ότι το προϊόν του χάνει μερίδιο της αγοράς, σπεύδει με μειωμένη τιμή να το ανακτήσει. Κι έτσι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο κάποια προϊόντα εκτός καλαθιού να έχουν μικρότερες τιμές από προϊόντα εντός καλαθιού…

Όλο αυτό σε συνδυασμό με την δυνατότητα των καταναλωτών να ενημερώνονται κάθε βδομάδα από τον e-καταναλωτή για τις τιμές και τις προσφορές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχει δώσει μια νέα, πραγματική, διάσταση στην έννοια του ανταγωνισμού, η οποία αναμφισβήτητα λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή…

Πολλοί συμπαθούμε τον Άδωνη Γεωργιάδη και αρκετοί τον αντιπαθούν σφόδρα. Έχει αληθινούς φίλους και υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς. Όμως, έναν πολιτικό τον κρίνεις από το αποτέλεσμα, όχι από τα αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας προς το πρόσωπο του. Τον ψηφίζεις για προασπίσει τα συμφέροντα σου και να κάνει την ζωή σου καλύτερη, δεν τον υποστηρίζεις για να τον κάνεις προσωπικό σου φίλο.

Αυτό έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πρόσωπο του Άδωνη είδε έναν πολιτικό της πράξης, έναν άνθρωπο του αποτελέσματος και τον εμπιστεύτηκε σε ένα κρίσιμο κυβερνητικό πόστο. Σήμερα μετράει τους καρπούς χειροπιαστών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Ένα από αυτά είναι το “καλάθι του νοικοκυριού”. Υπάρχουν κι άλλα…

Τα χρόνια που ηγείται του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει σπάσει δυο φορές το ρεκόρ επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η μόνη πρώτη που ήδη απορροφά κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Και η χώρα που έχει πληθωρισμό δυο μονάδες χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο… Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω κι άλλα και να μακρηγορήσω.

Κλείνω με αυτό. Εμείς προχωράμε με έργα, αντί λόγια!

Και ο κόσμος θα μας κρίνει, αφού μας συγκρίνει…

ΗΜ.

Μοίρασε το

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ