Ο κύκλος των μεγάλων επενδύσεων στα data centers που άνοιξε πριν από ένα χρόνο με τα εγκαίνια του τρίτου μεγάλου data center της Lamda Hellix, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του “Athens 3”, όχι μόνο δεν κλείνει, όχι μόνο δεν είναι ένα “επικοινωνιακό πυροτέχνημα”, όπως κάποιοι κακόπιστοι έσπευσαν να πουν, αλλά διαρκώς διευρύνεται.
Έτσι, δεν δίνεται απλά μια τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικότερο. Σηματοδοτεί την διεύρυνση και διακριτή παρουσία της ελληνικής οικονομίας στον πλέον σύγχρονο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας: Τις υπηρεσίες “υπολογιστικού νέφους”, τις “ουδέτερες υποδομές”, τα “διεθνή αεροδρόμια”, όπως τα ονομάζουν οι άνθρωποι του κλάδου
Τα νέα εγκαίνια του data center της Lamda Hellix στο Ηράκλειο, το “Heraklion 1” αποτελεί την ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρίας που μαζί με το αντίστοιχου του έτερου κολλοσού στον κλάδο, την Microsoft, θα αφήσουν ένα άμεσο οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Αποτελεί παράλληλα, άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Κι όταν αυτή δίνεται από εταιρίες του βεληνεκούς μιας Digital Realty – Lamda Hellix, μιας Microsoft, το μήνυμα φτάνει σε όλες τις γωνιές του Πλανήτη ότι πλέον η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Ότι το φιλοεπενδυτικό κλίμα που διαμορφώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια, είναι γεγονός. Και ότι η Ελλάδα στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να γίνει …Μασσαλία όπου η αμερικανική εταιρεία επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Η φιλοδοξία του Kyriakos Mitsotakis και των υπουργών του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis, να καταστήσουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων η Ελλάδα, είναι ευδιάκριτη. Εξίσου ευδιάκριτη και η πρόθεση της Microsoft και Digital Realty να καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό κόμβο διασύνδεσης με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οφείλουμε την αναγνωρίσουμε και να την χαιρετήσουμε.
Η Ελλάδα (και η Κρήτη κατ’ επέκταση) αφήνει ορατό το στίγμα τους στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Αρχίζει να εγκαταλείπει τη λογική της “Ψωροκώσταινας” και με έκδηλη τάση εξωστρέφειας αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις των καιρών.
Στην Κρήτη ειδικότερα η εγκατάσταση του data center της Lamda Hellix επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στην κρητική μυαλοδύναμη. Με την δυναμική παρουσία του ΙΤΕ καταφέραμε να συγκρατήσουμε το φαινόμενο του brain drain. Πλέον πιστεύω ότι θα κρατήσουμε τα νέα μυαλά στον τόπο μας και θα τα εμπλουτίσουμε με νέα από άλλες γωνιές της χώρας που θα επιλέξουν να έρθουν, για να εργαστούν, να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν στο νησί μας.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για την σημερινή μέρα.
Ευχαριστίες στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Lamda Hellix Απόστολο Κάκκου και των στελεχών του που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στο Ηράκλειο και τους ανθρώπους του.