Ενέργεια και τουρισμός στο Οικονομικό Φόρουμ Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου (ΡΑΜ)

Βρέθηκα στο Μαρακές μόλις μια μέρα μετά την εντυπωσιακή νίκη – πρόκριση στους 8 του Μουντιάλ που πέτυχε το Μαρόκο εναντίον της Ισπανίας. Και αν τα μάτια όλου του Πλανήτη ήταν στραμμένα εδώ για αυτόν τον λόγο, το μυαλό ορισμένων ήταν εστιασμένο στο μέλλον της Μεσογείου και των χωρών του Κόλπου…

Αντιπροσωπείες βουλευτών των κρατών που συμμετέχουν στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (ΡΑΜ) συγκεντρωθήκαμε στην πρωτεύουσα του Μαρόκου για να συζητήσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας και να συμφωνήσουμε (αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος) σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις.

Συμμετείχα με παρεμβάσεις μου σε δυο θεματικές.

 

Τι είπα για την ενέργεια

Ο αναθεωρητισμός (ανεξαρτήτως προελεύσεως) είναι καταδικαστέος από τις χώρες της ΕΕ και αυτονόητα και από την Ελλάδα.

Είναι θέμα αρχών και αξιών που διέπει την λειτουργία του σύγχρονου κόσμου, για αυτό και από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό του αμυνόμενου.

Εκτός από θέμα αρχής όμως, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής είναι για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θέμα διατήρησης του βιοτικού επιπέδου μας και του δυτικού τρόπου ζωής.

Η Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, καλείται να αντιμετωπίσει τρεις παράλληλες κρίσεις, τις οποίες, σε μεγάλο βαθμό, προκαλεί ο ρωσικός αναθεωρητισμός.

Την κλιματική κρίση, την πληθωριστική κρίση και την ενεργειακή κρίση.

Η πρώτη σοβούσε στην Ευρώπη και ειδικά στην Μεσόγειο και τον Κόλπο, που θερμαίνονται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Για αυτό και η ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθόρισε έναν οδικό χάρτη δράσεων για την μετάβαση της σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία.

Μετάβαση που θα ανασχέσει την κλιματική αλλαγή, θα αποκαταστήσει την βιοπικοιλότητα και θα μειώσει την ρύπανση.

Είναι σαφές πια, ότι πρέπει να τρέξουμε πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα.

Όμως για να τρέξουμε, για να πετύχουμε τους στόχους αυτής της συμφωνίας χρειαζόμαστε ενέργεια. Περισσότερη ενέργεια. Πιο καθαρή και το κυριότερο πιο φθηνή.

Το ρωσικό φυσικό αέριο, ως φθηνό καύσιμο μετάβασης ήταν μια καλή επιλογή για το διάστημα που η Ρωσία συνεργαζόταν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την στιγμή όμως που αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού, στο πρόβλημα της εξεύρεσης πρώτων υλών που απαιτούν οι καθαρές τεχνολογίες του μέλλοντος, προστέθηκε και το πρόβλημα εξεύρεσης πρώτης ύλης που απαιτούν οι τεχνολογίες του παρόντος.

Και πλέον δεν έχουμε να προβληματιζόμαστε για τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία του εφοδιασμού των πρώτων υλών που ελέγχονται από κατά τα 3/4 από τρεις μεγάλες χώρες παραγωγούς για την Πράσινη Οικονομία μετά το 2040, τώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και στην Πράσινη Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία.

Παρά τις δυσκολίες η μετάβαση μας σε οικονομίες μηδενικού άνθρακα έως το 2050 είναι μονόδρομος.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι μαζί να σκύψουμε από κοινού στις απαιτούμενες λύσεις.

Προφανώς η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πρόσκαιρη και συγκυριακή για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε. Αλλά χρειαζόμαστε ενέργεια τώρα για να πάμε στις ΑΠΕ μετά.

Η πρόσβαση  μας σε πολλές σημαντικές πρώτες ύλες, είναι το βασικό μας μέλημα.

Η ανάγκη αδιάλειπτης προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών και μετάλλων απαιτεί γρήγορες διαδικασίες και εντατικοποίηση των επενδύσεων.

Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να παράγει επιλεγμένες βασικές πρώτες ύλες ευρωπαϊκής προελεύσεως.

Επιπροσθέτως, η βιομηχανία ορυκτών πόρων πρέπει να είναι πιο διαφανής, ορατή και διαθέσιμη σε όλους.

Η “κοινωνική Άδεια Λειτουργίας” (SLO) πρέπει να εφαρμοστεί ως διαβατήριο κοινωνικής συναίνεσης.

Εκτός από την παραγωγή ορυκτών πόρων, είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε το δυναμικό ανακύκλωσης  με παροχή κινήτρων, διεθνή συνεργασία παραγωγών καταναλωτών.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί των συζητήσεων για αλλαγή του τρόπου που δουλεύουν οι αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Μακροπρόθεσμα βλέπουμε τα σημερινά προβλήματα ως ευκαιρία για να και να επιλύσουμε τις τρεις κρίσεις σε μια.

Η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση δεν μπορεί να μας αποσπάσει από τον βασικό μας στόχο, της ενεργειακής μετάβασης.

Η Ελλάδα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με βάση τις συντεταγμένες που δίνουν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική RePowerEU.

Βασικός στόχος είναι να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Και μέχρι το τέλος της δεκαετίας σκοπεύουμε τα 2/3 της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ικανότητας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο απαιτούμενος μετασχηματισμός προϋποθέτει γεωπολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε συνθήκες συνεννόησης, συνεργασίας, συναίνεσης. Ο αναθεωρητισμός σε ένα κόσμο παγκόσμιων προβλημάτων και κοινών λύσεων είναι επικίνδυνος αναχρονισμός.

Δημιουργεί ανθρωπιστικές κρίσεις. Παράγει ενεργειακή ανασφάλεια. Στερεί από τον κόσμο καθαρή και φθηνή ενέργεια που είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

 

Τι είπα για τον Τουρισμό

Ο τουρισμός και πολιτισμός στη λεκάνη της Μεσογείου, συνιστούν τα ατού της περιοχής μας. Αποτελούν ζωτικά στοιχεία της ταυτότητας και της καθημερινότητας των λαών μας.

Ο τουρισμός συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αποφυγή της ερημοποίησης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις επενδύσεις και το εμπορικό ισοζύγιο.

Αποτελεί αυτοτελές οικοσύστημα με βασικούς και υποστηρικτικούς κλάδους. Όταν οι επί μέρους κλάδοι συντονίζονται αρμονικά αναδύονται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος συνολικά.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η παραμονή των νέων στον τόπο τους. Νησιά (μικρά και μεγάλα), ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές προσελκύουν επενδύσεις, για μικρές τοπικές μονάδες, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) οι οποίες παράγουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τροφοδοτούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με την παραμονή των νέων στον τόπο τους διατηρείται η παράδοση και ο πολιτισμός. Βάση αυτών διαμορφώνεται και ο τουρισμός.

Αξιοποιούμε το πλήθος των φυσικών, πολιτιστικών και ιστορικών μας στοιχείων και δίνουμε έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που έχουν στο επίκεντρο τον επισκέπτη.

Αναφέρω τέσσερα επίπεδα σχέσης Πολιτισμού – Τουρισμού – Περιβάλλοντος και τοπικής κουλτούρας:

  • ποιότητα και συντήρηση υποδομών,
  • ιστορία, αρχαιολογικό, βυζαντινό και νεότερο μνημειακό περιβάλλον.
  • σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία σε κάθε μορφή τέχνης, μουσικής, αισθητικής και σύγχρονης πολιτιστικής δραστηριότητας.
  • συμπεριφορά των κατοίκων με έμφαση στην έννοια της φιλοξενίας, του χαμόγελου, της ποιότητας υπηρεσιών.

Βάση των παραπάνω διαμορφώνουμε την τουριστική μας στρατηγική και σχεδιάζουμε τα περιφερειακά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το AIR CULTURAL ROUTES: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ / ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ που  αξιοποιεί τις Πολιτιστικές Διαδρομές ως εργαλείο για τη δημιουργία καινοτόμων και διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων, όπως ανάπτυξη ποδηλατικών, περιπατητικών/ορειβατικών και ιστιοπλοϊκών διαδρομών.

Στο ίδιο πνεύμα ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία καλλιτεχνικών δικτύων (φεστιβάλ μουσικής και μόδας, θεάτρου, καλλιτεχνικών εκθέσεων, μουσείων και  αρχαιολογικών χώρων). Πρωτοβουλίες που προάγουν τον αθλητικό τουρισμό.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του ανεξάρτητου επισκέπτη οι οποίες διαμορφώνουν ένα τουριστικό μοντέλο, συμπληρωματικό του μαζικού τουρισμού.

Στη νέα εποχή, με τη χρήση της τεχνολογίας, οι επισκέπτες συλλέγουν μόνοι τους πληροφορίες και το “do  it  yourself” στα  προσφερόμενα τουριστικά πακέτα αυξάνεται  συνεχώς.

Η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζονται στον τρόπο προβολής του τουριστικού προϊόντος και μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε αποτελεσματικά και στοχευμένα σε νέες αγορές.

Από κει και πέρα, φροντίζουμε ώστε η προσφερόμενη τουριστική εμπειρία να είναι βιωματική και ολιστική.

Εισάγουμε την καινοτομία στον τουριστικό κλάδο, αναγνωρίζοντας τις προτιμήσεις των επισκεπτών μας και τις απαιτήσεις εύρωστων κοινωνικών ομάδων του Βορρά που επιλέγουν ήδη να περνούν τον χειμώνα στο Νότο.

Εκπαιδεύουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας σε νέες δεξιότητες. Δίνουμε αξία στον άνθρωπος διότι οι άνθρωποι μας θα στελεχώσουν στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο, προσβάσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα.

Προσαρμόζουμε την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Βελτιώνουμε τις υποδομές μας δημιουργώντας νέες απευθείας συνδέσεις μεταξύ προορισμών. Εμπλουτίζουμε τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και τα μέσα μεταφοράς.

Και φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε συνολικά την τουριστική περίοδο που είναι ο κεντρικός και στρατηγικός μας στόχος.

Προσωπικά, κατάγομαι από την Κρήτη, το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, έναν τόπο πασίγνωστο, με μεγάλη ιστορία, αξιοθέατα και μνημεία, ονειρικές παραλίες,  πλούσια φύση, με βουνά και φαράγγια, με ανθρώπους φιλόξενους και με μια κουζίνα εξόχως νόστιμη.

Η πατρίδα μου, η Ελλάδα και η Κρήτη, προσφέρει μεγάλη ποικιλία τουριστικών επιλογών: αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, θρησκευτικό, συνεδριακό,  γαστρονομικό, καταδυτικό, εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ιατρικό και αθλητικό τουρισμό.

Ζούμε, όλοι εμείς οι κάτοικοι της Μεσογείου και του Κόλπου, σε μια υπέροχη και φιλόξενη περιοχή. Με ηλιόλουστο καιρό, πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, με άφθονο και απαράμιλλο φυσικό κάλλος, με εκπληκτική γαστρονομική παράδοση!

Ο συνδυασμός αυτός των κοινών χαρακτηριστικών καθιστά την περιοχή μας εξαιρετικά θελκτικό προορισμό, μια μοναδική περιπέτεια και μία εμπειρία πλούσια σε αισθήσεις.

Σε περιόδους κρίσεων και εντάσεων, η αλληλεγγύη και η αποτελεσματική πολυμερής και περιφερειακή συνεργασία είναι ολοένα και πιο σημαντικές. Η περιοχή μας, με τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που διαθέτει και με την κατάλληλη προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανθούσα οικονομία με κοινωνική συνοχή.

Με αυτές τις σκέψεις κλείνω την παρέμβασή μου, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κοινοβούλιο του Μαρόκου  για την άρτια διοργάνωση και φιλοξενία αυτής εδώ της συνάντησης.

Ενέργεια και τουρισμός στο Οικονομικό Φόρουμ Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου (ΡΑΜ) admin

ΗΜ.

Μοίρασε το

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ