Τα καλά ελληνικά μυαλά στην Ελλάδα!
τα καλα ελληνικα μυαλα-11

Του Μαξίμου Σενετάκη*

Το ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας μιας χώρας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προσέλκυσης του υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ο στόχος ώστε η χώρα να εξελιχθεί σε έναν ώριμο περιφερειακό κόμβο για τις startups, υλοποιείται μέσω ενός ολιστικού προγράμματος που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Elevate Greece, το εθνικό μητρώο καταγραφής νεοφυών επιχειρήσεων, που συνιστά πια Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου. Στο Elevate Greece είναι καταγεγραμμένες έως σήμερα 800 ελληνικές startups, με την περασμένη χρονιά να αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Αυτή την θετική είδηση επιχειρούμε να μεταφέρουμε στους Έλληνες του εξωτερικού. Και πιστεύουμε ότι παρεμβάσεις όπως ο μειωμένος συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος για τους Έλληνες του εξωτερικού που επιστρέφουν, τα φορολογικά κίνητρα για τους «επενδυτικούς αγγέλους», που θα πιστέψουν στις επιχειρήσεις του Elevate Greece, οι χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την έρευνα και την καινοτομία, και η στήριξη του εγχώριου startup οικοσυστήματος μπορεί να μας αποφέρει δύο σημαντικά οφέλη:

Πρώτον, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα περιορίσουν την τάση μετανάστευσης Ελλήνων, καθώς οι νέοι θα βλέπουν μέλλον παραμένοντας στην Ελλάδα. Και το δεύτερο, η δημιουργία ελκυστικών ευκαιριών επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα για όσους Έλληνες εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Πέραν των παραπάνω υπάρχει και ο νόμος 5053/2023 με τον οποίο θεσμοθετείται ο Εθνικός Μηχανισμός Διασύνδεσης Ταλέντων (REBRAIN GREECE Talent Center) με επιχειρήσεις υψηλής εξειδίκευσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και στην περίπτωση της πλατφόρμας το όφελος είναι διπλό.

α. Η διατήρηση των ταλέντων στην χώρα μας, η ανάπτυξη προοπτικής εγχώριας σταδιοδρομίας και η αποφυγή της διαρροής αυτών σε χώρες του εξωτερικού(Brain Retain), και

β. Η προσέλκυση Ελλήνων του Εξωτερικού για να εργαστούν σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και η κάλυψη των νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, μεταφέροντας τεχνογνωσία, εργασιακή εμπειρία, και υψηλή διαχειριστική ικανότητα (brain gain).

Όπως, μέσω της Elevate Greece στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος για τις start ups, έτσι και η πλατφόρμα στοχεύει να καταστεί, κόμβος (HUB)  συγκέντρωσης των θέσεων υψηλής εξειδίκευσης για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε η πρόσβαση από τους υποψήφιους εργαζόμενους εντός και εκτός Ελλάδος να είναι άμεση και εύκολη.

Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ. Θέλουμε τα παιδιά που έφυγαν να επιστρέψουν. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον εθνικό στόχο και πιστεύουμε πως αν καθιερώσουμε την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ στο δημόσιο χώρο και βίο, θα το πετύχουμε.

 

Μάξιμος Σενετάκης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

ΗΜ.

Μοίρασε το

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ